The Educational-Play Center at the Hazendal Wine Estate in Stellenbosch is a new building forming part of the redevelopment of this heritage wine estate. The facility is named Wonderdal.

After various designs were proposed to the three heritage bodies involved in this building’s approval, the final design of the building was agreed upon. These heritage bodies did not have a unified vision and what was preferred by one was not accepted by another.

The close proximity of the new facility to the historical building had to be considered. The new building design had to respond in a sensitive manner to the scale and not dominate the existing old structure.

The nature of the building programme, that of a play center, suggested that the design of the new facility should be a simple Box Shed. This building type was approved by one heritage body but rejected by another. Therefore, to reduce the impact of this Box Shed, two new barns similar in scale to the historical buildings where introduced. This formed a rhythmic streetscape where the space between the barns formed courtyard spaces for entrance and deli spillover seating. The shed roof that floats over these barns forms the main double volume required for the play center’s apparatus and functions. Where the floating roof and barns meet, they are connected with glass. This new building also houses the main kitchen which serves as the farm’s new Deli Restaurant which is located in the attached old historical barn.

Architect Interview:

The façade and parts of the roof of the building consist of white concrete panels and large glass windows which afford little space for vertical bracing to resist high lateral wind loading the open farmland. The lateral deflection of the building had to be minimized to prevent cracking of the glass facades. This was resolved by designing all columns and bases to act as vertical cantilevers.

All roof beams were fixed to the columns with moment connections to further enhance the lateral stiffness of the building. In order to achieve neat inconspicuous connections, the top flange at the beam ends was cut away to allow a small workspace. All bolts, end plates and stiffer plates were fixed on the inside of the square hollow sections (refer to the attached details).  

The choice of materials and structural design of details resulted in a steel frame with a neat non-industrial appearance.  

Project motivation editorials are provided by the project nominator. If any technical details, company names or product names are incorrect, please notify the SAISC so that the error can be corrected.

STRUCTURAL STEELWORK
Completion date of steelwork May 2018
Completion date of full project March 2019
Tons of structural steel used 44.2 Tons
Structural profiles used 200x200x6 SHS, 203 x 203 x 46 H, 203x133x30 I
PROJECT TEAM COMPANY
Nominator Michael Hackner Architects
Client/ Developer Hazendal Wine Estate
Architect Michael Hackner Architects
Quantity Surveyor Prodigious
Project Manager  
Main Contractor R + N Master Builders
Steelwork Contractor TGS Concepts
Steel Erector TGS Concepts
Corrosion Protection
Galvanising
Galvatech
Nominator Michael Hackner Architects
Client/ Developer Hazendal Wine Estate
Architect Michael Hackner Architects
Structural Engineer JTL Structures cc
Quantity Surveyor Prodigious
Main Contractor R + N Master Builders
Steelwork Contractor TGS Concepts
Steel Erector TGS Concepts
Corrosion Protection
Galvanising
Galvatech
Photographer, Photo competition Michael Hackner Architects

If you were a part of this project, and your company details are incorrect or missing – please notify the SAISC so that the error can be corrected.