The Peech Hotel is a garden boutique hotel located in Melrose, Johannesburg. Meshworks was tasked with extending the hotel onto the newly acquired neighbouring property, designing an addition that respected the existing hotel and built upon its best features.


Specifically, we were asked to:

Increase the hotel’s accommodation by sixteen rooms of approx 45m2 each;
Apportion a reasonable garden space to the existing residence on the south half of the new property;
Retain the feel of private pavilions floating in a garden;
Consider the provision of circulation and an enlarged pool area.
Respond to but not necessarily match the existing aesthetic; and

Were there any particular innovations you were looking to achieve from the steel cladding?

Firstly, the planted steel mesh of the wrap-around balconies was an important element in the kit of parts we used to craft the articulated facades of an urban village. Together with the expressed steel framework of the buildings, it creates a play of layers, materials, light and shadows. The mesh provides a contrast with the impermeability of the masonry surfaces as well as comprising a changing organic screening device. This ‘wrapping’ allows for an adaptability, depending on the particular siting conditions and orientation of the units. The expressive repetition of vertical steel members creates a rhythm across the site, supporting a cohesive visual language.

Beyond this expressive role, the steel cladding was essential in establishing privacy gradients, in ensuring that there was a considered relationship between the units, and in developing a language of visual connection and shielding. The steelwork allows guests to experience and control various degrees of visual permeability into and out of the units and their zones. This layering means that balconies can become private outdoor courtyards, that guests can sleep with their sliding doors open, that different thresholds reveal different spaces which open up with movement through the unit. Steel is used at all these points to express a layered architecture of lightness.

Lastly, because of its planted nature, but also because of the way it could direct and orientate each unit, the cladding became a tool in the integration of built form with landscape, expressing the passage of light and shadow, and significantly contributing to the ‘garden urbanity’ embodied in the project.

Any specific other details you would like to mention that you feel would help the submission?

The articulation achieved through the various steel elements in the design palette created visual and spatial diversity, restructuring the traditional uniform scripting of a hotel typology. Hotels are complex sites in which the public and the private must be constantly negotiated and the steel screening solutions allow for a filtered experience that is still spatially interesting and dynamic. The steelwork is not only rational and functional, but becomes poetic too.

CLADDING
Completion date of cladding June 2018
Cladding profile/ type used Safintra Saflok 700
Cladding area/ coverage and tonnage 550m²
PROJECT TEAM COMPANY
Nominator Safintra
Client/ Developer The Peech Boutique Hotel
Architect Meshworks
Structural Engineer EVH Consulting
Quantity Surveyor Viking Construction
Steelwork Contractor Jaru Design
Cladding Contractor Monro Sheeting