What is the purpose of the structure/ project?

The structural steel is intended to act as a supporting frame of the existing building as it was previously damaged by fire in 2009.

What was the brief to the architect?

To restore the post office landmark to its former glory.

Was the project envisaged in steel from the start? If not – why was it built in steel in the end?

Yes as this was the most effective way of achieving the desired support within the existing structure.

Give a brief description of the structural framing. What type of sections were used (e.g. hollow, cellular, I beams etc) and why?

305*305*97 UC was used for the supporting columns that tied into the existing brickwork. Channels and angles made up the girders that support the floors in the upper levels of the building.

Were there any challenges in the fabrication of the project from the engineer’s design – if yes, please tell? Tell more about fabrication and erection process if it was complex, difficult, innovative etc.

The greatest challenge on this project was the allowed space to conduct the works in a safe and secure manner. As this was a restoration project great care had to be taken in the erection of the structural steel as these were to create support for the entire structure. Each of the structural members had to be measured on site to allow for precision fabrication further to the installation each section had to be monitored due to the damage caused by the fire in 2009 – special care had to be taken with the installation of the steel members and the connections to ensure sufficient and strong support. 

What is special/ unusual/ innovative/ aesthetic about the steelwork/cladding

in this project?

The post office was constructed in 1897 and has survived several disasters over the years, implementing the structural steel as a support structure within the existing building allows for the building to be structurally sound and prevents previous damage from compromising the integrity further. 

How did the project team work together (e.g contractor involved early, challenges/ ease of communication etc.)

All parties from start to finish worked in an orderly and disciplined manner allowing each trade to follow the other. Also allowing for multiple trades to conduct works simultaneously within a confined space.

Tons of structural steel used 130 TONS
Structural profiles used UB, UC, ANGLES

Project Team

Project Team Role Company
Nominator MPW STEEL CONSTRUCTION
Client/ Developer CITY OF JOHANNESBURG
Architect PARADIGN ARCHITECTS
Structural Engineer ASAKHENI CONSULTING ENGINEERS
Engineer Not provided by nominator
Quantity Surveyor Not provided by nominator
Project Manager Not provided by nominator
Main Contractor INKANYELI
Steelwork Contractor MPW STEEL CONSTRUCTION
Steel Erector MPW STEEL CONSTRUCTION
Cladding Manufacturer Not provided by nominator
Cladding Supplier Not provided by nominator
Cladding Contractor Not provided by nominator
Corrosion Protection
Galvanising
Not provided by nominator
Corrosion Protection
Paintwork Contractor
Not provided by nominator
Photographer, Photo competition MPW STEEL CONSTRUCTION
Photographer, Other submitted images Not provided by nominator

If you were a part of this project, and your company details are incorrect or missing – please notify the SAISC so that the error can be corrected.